‘Da sam na mjestu Linića, iz moralnih razloga podnio bih ostavku’

Press 7. veljače 2014

-Nezgodno mi je o tome govoriti, jer nisam direktan sudionik te afere, ali mislim da je Linić trebao smijeniti Šegona prije nego ga je premijer na to javno upozorio – govori Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno,saborski zastupnik i predsjednik županijskog SDP-a o slučaju ‘Šegon’ i ostalim aferama.

Ova Vlada je na pola mandata, a rejting Vlade i SDP-a u posljednje je vrijeme jako srozan. Mislite li kao zastupnik vladajuće koalicije u Hrvatskom saboru da će SDP izgubiti sljedeće parlamentarne izbore?

Mislim da će definitivno SDP ponovno za dvije godine dobiti mandat da formira novu Vladu, kao što mislim da će koalicija SDP-HNS-IDS i HSU pobijediti na izborima za Europski parlament jer ova koalicija trenutno nema ozbiljnu alternativu u ovakvom HDZ-u kojeg predvodi Tomislav Karamarko. Usto, jako puno je pozitivnih primjera reformi koje je ova Vlada poduzela, od zakona o predstečajnoj nagodbi koji je spasio na tisuće radnih mjesta, preko fiskalizacije i restrukturiranja javnih poduzeća, do preko milijardu kuna direktne pomoći malom poduzetništvu i obrtništvu. Vlada je donijela i niz pozitivnih zakona, kao što su zakon o MPO-u, zakon o registriranom partnerstvu, a treba kazati da su zaslugom Vlade nakon 20 godina rekonstruirana brodogradilišta koja bi ovu zemlju bila odvela u totalni bankrot.

Usprkos tome broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje iz dana u dan raste?

Da, nažalost, ali kad godinama imate državu i državne tvrtke kao bankomat stranci i stranačkim ljudima, onda nastaje problem koji je danas prisutan u hrvatskom društvu. Ova Vlada je zadnji tren napravila restrukturiranje pojedinih državnih tvrtki koje su sisale zdravi državni novac iz proračuna i davale ga gubitašima. Samo su brodogradilišta u posljednjih 15 godina pojela preko 100 milijardi kuna državne potpore. Ne može država koja je u kapitalističkom sustavu funkcionirati po modelu socijalizma, ta kombinacija je u teoriji moguća, ali u praksi definitivno ne funkcionira. Teško je ljudima dati otkaz, ali tu uvijek imate izbor – ili otkaz nekoliko desetaka ili stotina ljudi, ili stečaj te tvrtke pa gubitak na tisuće radnih mjesta. Uzmimo za primjer Hrvatske pošte, da nisu prošle kroz restrukturiranje vjerojatno bi tvrtka išla u stečaj jer je bio ogroman broj zaposlenih, a liberalizacija tržišta oduzela im je velik dio prihoda koji su dosad imali. Danas je to ponovno primjer zdrave firme koja je na tržištu i takvih pozitivnih primjera za mandata ove Vlade imamo nekoliko.

ŠEGON JE ISKORISTIO POLOŽAJ

Ali ne može se zanijekati da ovu Vladu neprestano tresu afere. Otežava li to rad Vladi, i nanosi li štetu SDP-u?

Premijer Milanović čovjek je kojemu je glavna vrlina poštenje, a koja je uvelike nedostajala ljudima u nekim bivšim vladama. Premijer ima nultu toleranciju na sve oblike kršenja zakona, pogotovo na teži kriminal ili sukob interesa. Često puta je rekao, i toga se držao da je letvica transparentnosti u Vladi jako visoku podignuta. Nažalost, Vlada je ogromni aparat i on ne može sam kontrolirati sve procese, pa se događa da pojedini ljudi, kojima je on dao povjerenje da sudjeluju u radu njegove Vlade, krše to povjerenje. Onda se događa da sve pozitivne mjere koje Vlada poduzima padaju u drugi plan zbog pojedinih dužnosnika kojima je očiti interes lov za sebe, a ne rad za opće dobro.

Mislite li ovdje na slučaj Šegon?

Pa da, i ne samo na njega, sjetite se da su i neki ministri odlazili zbog sličnih stvari. Šegon je iskoristio svoj položaj koji je imao i time nanio štetu Vladi i stranci koja mu je dala povjerenja. I moja obitelj se bavi privatnim biznisom i razumijem da je ponekad vrlo teško podvući crtu javnog i privatnog. Ali to je naprosto nužnost da bi se netko bavio politikom.

Kakva je, po vama, u slučaju Šegon odgovornost ministra financija Slavka Linića?

Ministar Linić jedan je od ministara koji je obavio jako puno kvalitetnog posla u protekle dvije godine, te je njegovo ministarstvo izbacilo puno kvalitetnih zakonskih rješenja koja su spasila na tisuće radnih mjesta. Smatram da mu je ova afere osobno i politički naštetila i da kao iskusni političar to sebi nije smio dopustiti. Iako, želim naglasiti da ovakve stvari, da je HDZ na vlasti, nikada ne bi ni izišle u javnost. Puno gore stvari koje su radili godinama skrivali su u torbe i krili od javnosti, a onda je poput operacije ”Valkira” ta torba eksplodirala, samo je meta atentata u izvornoj operaciji ”Valkira” bio jako zločest čovjek, a u ovoj njihovoj to je bio hrvatski narod koji umalo nije poginuo od takve njihove šporke rabote.

Mislite li da bi zbog ove afere ministar Linić trebao odstupiti?

Nezgodno mi je o tome govoriti, jer nisam direktan sudionik te afere, ali mislim da je trebao smijeniti Šegona prije nego ga je premijer na to javno upozorio.

Da ste vi na mjestu ministra Linića, da vaš pomoćnik uzme kredit u državnoj banci po povlaštenim uvjetima , a vi ste predsjednik nadzornog odbora te banke, što biste napravili?

Teško mi se danas stavljati u tu poziciju, ali da se nađem u sličnoj situaciju ja bih bar iz moralnih razloga ponudio premjeru ostavku.

DOVEST ĆU SVE MINISTRE U ŠIBENIK

Predsjednik ste županijskog SDP-a već nekoliko mjeseci, kako ste zadovoljni funkcioniranjem lokalnih organizacija na terenu?

Nisam prezadovoljan. SDP-u na razini županije slijedi jako puno posla, imamo nekoliko organizacija koje postoje isključivo na papiru, o čemu sam dosta govorio i u kampanji. Ubrzo će uslijediti raspuštanje pojedinih organizacija na terenu i to kako bi županijski SDP ojačao, a ne kako bi se kaznili pojedinci u stranci. Posebno se trudimo ojačati naše organizacije u zagori s naglaskom na drniški i kninski bazen. Ljudima na razini županije nedostaje motiva i to je glavni problem koji ćemo nastojati rješavati i s centralom. Iz tog razloga u Šibenik na tribine dovest ću gotovo sve ministre iz Vlade da se svi članovi stranke upoznaju s radom Vlade, kako bi se vidjela postojeća suradnja s ministarstvima. Primjerice, samo je Ministarstvo regionalnog razvoja prošle godine u Vodice uložilo 19 milijuna kuna. Nažalost, nigdje to niste mogli pročitati, a takvih je direktnih ulaganja iz proračuna bilo jako puno u protekle dvije godine.

Najavili ste pobjedu na slijedećim izborima za župana, mislite li da je to moguće provesti, s obzirom na dugogodišnju vladavinu HDZ-a u našoj županiji?

Nije svrha dobivanja izbora da bi netko vladao i gomilao na desetke funkcija. Kada govorimo o obnašanju vlasti, osobno sam motiviran samo jednim ciljem – radom za opće dobro. Posljednjih pet godina u Tisnome napravili smo, usudio bih se reći, svojevrsno čudo, što je potvrdila i nova indeksacija RH, po kojoj smo svrstani u najrazvijenije općine u Hrvatskoj. Želim ponuditi takav model vlasti i u Šibensko-kninskoj županiji koju je HDZ sve ove godine u potpunosti devastirao. Najsiromašnija smo županija u Dalmaciji, županija s najnižim BDP-om per capita, županija u kojoj se isplaćuje najviše socijalnih pomoći u Dalmaciji, županija u kojoj je najniža prosječna  plaća s obzirom na ostale županije na Jadranu. Ako ljudima odgovara takva vlast, neka HDZ bude na vlasti u županiji i sljedećih 20 godina, nemam ništa protiv, ali mislim da su se ljudi zasitili njihove svjetonazorske politike koju isključivo provode kad nemaju argumenata.

Nedavno su vam prijetili i smrću, što ste prijavili policiji. Kakva je danas situacija?

Hvala Bogu da se situacija smirila jer je vrlo mučno bilo primati onakve prijetnje i još od branitelja, iako sam se maksimalno potrudio da se njihov suborac dostojanstveno sahrani. Dijete sam hrvatskog branitelja i znam koje je strahote prolazila moja obitelj u vrijeme rata, iako smo bili daleko od prve crte bojišnice gdje mi se otac nalazio. Ne zamjeram onima koji su mi prijetili jer su bili izmanipulirani, već zamjeram lokalnim političarima koji su htjeli iskoristiti ovu situaciju i lažirali činjenice. Zahvalan sam i udruzi branitelja koja je stala na moju stranu, odnosno samo su iznijeli činjenice naše suradnje koju smo imali proteklih nekoliko godina.

 

http://sibenskiportal.hr/2014/02/07/da-sam-na-mjestu-linica-iz-moralnih-razloga-podnio-bih-ostavku/