SDP u Šibeniku predstavio prijedlog novih izbornih jedinica: Postojeći sustav previše ide na ruku HDZ-u, evo što bi oni mijenjali

Aktualno 3. veljače 2022
Prijedlog preustroja izbornih jedinica u Hrvatskoj sa sadašnjih deset na šest, uz različit broj zastupnika iz svake jedinice, predstavili su u srijedu u Šibeniku saborska zastupnica iz redova SDP-a i politička tajnica stranke Mirela Ahmetović, predsjednik šibensko-kninskog SDP-a Karlo Klarin te predsjednik šibenske organizacije stranke Tonči Restović.

– Tražeći razloge zbog kojih je Hrvatska izgubila toliko stanovnika, govori se o ekonomskim pokazateljima i činjenici da su zemlje u okruženju razvijenije od Hrvatske pa naše stanovništvo prirodno teži napuštanju. Međutim, izvorno ishodište razloga kojih predlažemo preustroj izbornih jedinica je zbog toga što je postojeći ustroj nepravedan i nepošten. Takvim temeljima ne može slijediti pravedna i poštena posljedica, odnosno pravedan i pošten vladanja državom, zbog čega su mnogi iz Hrvatske otišli potražiti sreću van granica – navela je uvodno Ahmetović.

Postojeći sustav je protuustavan, istaknula je SDP-ovka, a Ustav jamči jednaka prava svim građanima, obrazlažući da jedan glas u Slavoniji vrijedi više nego glas u Dalmaciji zbog odstupanja u broju stanovnika i birača.

– Kako bismo postavili pravedne i poštene temelje izbora vlasti, koja onda provodi strategije razvoja Hrvatske i neminovno utječe na kvalitetu života, SDP predlože novi ustroj sa šest izbornih jedinica unutar kojih bi se birao različit broj zastupnika, razmjeran broju stanovnika, a ne broju birača – kazala je zastupnica.

Osim toga, navodi Ahmetović, SDP želi da utjecaj građana na izbor onih koji će ih predstavljati u Saboru bude puno veći nego je danas, zbog čega stranka predlaže unutar svake izborne jedinice osigurati mogućnost preferencijalnog glasa, ne samo jednog već i dodatnog, uz granicu izbora za parlament od pet posto umjesto dosadašnjih deset.

– Postojeći sustav omogućuje HDZ-u učvršćenje na vlasti, što je nedavno potvrdio demograf Šterc koji je rekao da je današnji ustroj napravljen po nalogu tadašnje administracije pod HDZ-ovom vlasti. Kada netko tako direktno i jednostavno kaže da je ovakav ustroje nepravilan, nezakonit, neustavan i namješten onda nema druge da to pokušamo promijeniti – ustvrdila je.

Za razliku od HDZ-a koji svojim spinovima pokušava prijedlog degradirati, mi smo demokratska stranka koja prijedlog daje građanima na savjetovanje, zaključila je politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.

Predsjednik šibenske organizacije te stranke Zoran Restović naveo je da je gubitak od deset posto  stanovnika u Šibeniku rezultat načina vladanja HDZ-a.

– Uzrok su stranačka zapošljavanja, povećanje cijena svih usluga koje grad pruža a bez povećanja kvalitete i nerazumijevanje za rješavanje svakodnevnih problema građana. Oni će reći da daju donacije za novorođenu djecu, ali to nije rješavanje problema nego mazanje očiju. Ono što nam treba su besplatni vrtići, rješavanje problema parkinga za sve Šibenčane, cjelodnevni boravak u školama, novi starački dom, uređenje rive, prometna infrastruktura, uređenje rive, gospodarske zone Podi koja je potpuno zamrla u posljednjih deset godina… to su mjere koje bi doprinijele da što više ostane u Šibeniku, doseli se i zapošljava – iznio je Restović.

Predsjednik županijske organizacije SDP-a Karlo Klarin naveo je da su neki gradovi i općine u zaleđu županije izgubili četvrtinu stanovništva zbog čega je brza cesta Šibenik -Drniš -Knin jedan od prioriteta za zadržavanje ljudi u zaleđu.

– Bit će poražavajući rezultati vezani za strukturu stanovništva, kada ćemo vidjeti da je većina starija od 65 godina. Ova županija zato treba imati jasnu strategiju razvoja, poput prijedloga SDP-a o preustroju izbornih jedinica – zaključio je Klarin.

članak i foto: sibenik.in