Županija u koju mladi ne dolaze samo na praznike i godišnje odmore

Aktualno 15. siječnja 2022

I tijekom kampanje za lokalne izbore SDP je naglašavao problem demografskog izumiranja. Naglašavali smo da je Šibensko-kninska županija u zadnjih 10 godina izgubila 10 posto stanovništva.

Brojka od 96.624 stanovnika daje nam još goru brojku od 11,67 posto stanovništva bez kojeg smo ostali u zadnjih deset godina.

Naglašavamo i da smo među dalmatinskim županijama najgore prošli. Zadarska -5,69%, Splitsko-dalmatinska -6,46% i  Dubrovačko-neretvanska -5,47%.

Zadnjih 10 godina županijom je vladao HDZ i da je bilo želje i znanja ovakav trend mogao se usporiti, što vidimo na primjeru ostalih dalmatinskih županija. Izgleda da uz more i sunce ipak treba imat neki plan.

Županija smo sa najvećim udjelom stanovnika starijih od 65 godina u Hrvatskoj po procjeni Državnog zavoda za statistiku, a te i još mnoge rezultate Zavod tek treba izračunati i dati u javnost.

Posebno su poražavajući rezultati iz zaleđa županije o čemu smo isto govorili.
Knin je izgubio 24% stanovništva, Kijevo 33%, Biskupija 31%, Civljane 28%, Ervenik 26%, Kistanje 24%, Unešić 25%, Ružić 19%, Promina 18%.

I na sve to smo svo ovo vrijeme upozoravali.

Na novoj je županijskoj vlasti da pripremi Strategiju razvoja županije barem do 2030. godine, kako se ne bi čudili 2031. godine kako nas je i dalje sve manje i manje.

Prometna povezanost i prometna strategija temelj je razvoja zaleđa županije ma koliko mi o tome šutjeli. Brza cesta Šibenik-Drniš-Knin, modernizacija željeznice i kvalitetan autobusni prijevoz nužnost je kako bi spriječili daljnju katastrofu.

Modernizacija škola, informatička opremljenost, cjelodnevni boravak, sufinanciranje boravka u vrtićima samo je dio demografskih planova koje moramo donijeti.

I zato pozivam sve aktere u županiji da se uhvatimo posla kako ne bi za deset godina opet plakali nad rezultatima popisa stanovništva.