Stanje vodoopskrbnog, kanalizacijskog i vodnog sustava u gradu Vodicama

Aktualno 3. prosinca 2019

Uoči sutrašnje sjednice gradskog vijeća SDP Vodice odlučio se osvrnuti i napraviti kratki rezime napravljenog po pitanju sustava odvodnje na području grada Vodica, te ponuditi rješenja za određene nepravde koje su nastale u proteklom razdoblju.

Svjedoci smo da je završena tzv. prva faza izgradnje sastava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice- Tribunj – Srima ukupne vrijednosti 141.000.000,00 kn

Jedan od koraka za zatvaranje financijske konstrukcije bio je da se građanima sa područja Grada Vodica povisi cijena vode, tzv. Naknada za razvoj, i to  za 3.00kn/m3  + PDV  za  one koji će biti u budućnosti u  potpunosti spojeni na sustav u izgradnji ( Naselja Vodice, Srima i otok Prvić),  dok je za ostatak područja grada predviđeno bilo povećanje za 2kn/m3+ PDV isporučene vode, a kasnije će se pokazati da su građani sa Prvića posebno prevareni ovom Odlukom jer su izbačeni iz druge faze projekta iako su uredno plaćali propisani harač.

Prvi veliki propust u izgradnji sustava dogodio se u samom projektiranju istog, te je sam uređaj za pročišćavanje, osim što je stavljen tik do stambenih objekata na potpuno neadekvatnu lokaciju, ujedno i otvorenog tipa te neprimjeren za područja koja se bave  turizmom .

Osim što je sam uređaj smješten na tu  lokaciju još veći propust se dogodio odabirom izgradnje  sustava predviđenog za samo 20 000 korisnika, iako u špici sezone je na području grada Vodica te općine Tribunj na dnevnoj razini potreban uređaj za minimalno 60 000 korisnika koliko je na tom području stanovnika zajedno sa turistima i zbog toga je uređaj u vremenu kad je najpotrebniji građanima i gospodarstvu neupotrebljiv. Da je ovo uistinu točno mogli smo provjeriti i ovo ljeto kad se kroz rivu u Vodicama širio nesnosni smrad.

Nažalost ista situacija sa smradom bila je i pokraj samog uređaja uz činjenicu da je trenutno na isti sustav spojeno samo 30% kućanstava, te nas plaši što će biti s neugodnim mirisima kad se u punom obujmu spoje svi korisnici predviđeni za priključak u drugoj fazi. Uz sve navedeno još se nije našlo rješenje za deponiranje mulja koji je produkt pročišćavanja, a koji je također izrazito neugodnog mirisa.

Nažalost za sve ove propuste trenutno nema dostupnih rješenja, te se nadamo da ovaj fijasko sa izgradnjom ovog sustava neće biti grobnica turizma u Vodicama.

Da ne bi samo kritizirali mi ćemo danas ponuditi i određena rješenja i to je u biti i smisao današnje konferencije za tisak. Budući da je na sustav odvodnje spojeno samo 29% kućanstava sa područja Grada Vodica naših 71% sumještana je stavljeno sve ove godine u neravnopravan položaj, te su prisiljeni samostalno organizirati pražnjenje septičkih jama o svom trošku i bačeni su u ralje koncesionara koji u ljetnim mjesecima zbog enormne količine posla povisuju cijene pražnjenja, a termin za samo pražnjenje nemoguće je dobiti bez milosti koncesionara.

Mi u SDP-u smatramo da ovakvoj praksi mora doći kraj, da grad koji je odgovoran što nije omogućio svojim građanima spoj na kanalizacijski sustav, iako su građani uredno platili milijune kuna komunalnih, vodnih i inih doprinosa, pri izgradnji svojih objekata mora preuzeti odgovornost, te osnovati gradsko poduzeće ili unutar postojećih gradskih firmi kupiti adekvatan broj cisterni i o svom trošku vršiti pražnjenje crnih jama na području grada Vodica.

Evo danas odavde, a sutra ćemo i na samoj sjednici postaviti ovaj prijedlog pred gradonačelnicu uz apel da se isti prihvati. U slučaju odbijanja istog pripremamo anketu te u slučaju pozitivnog izjašnjavanja naših sugrađana spremni smo sazvati i zbor građana koji bi bio uvod u referendum na ovu temu.

Nadamo se da se ovo neće pretvoriti u političko pitanje u kojem će opet naši građani kao i u proteklom periodu bili ti koji plaćaju greške onih koji su na vlasti.

Na kraju bi se osvrnuo i na ekološki dio ove inicijative koji nije zanemariv u ovoj prići. Javna je tajna da je tijekom proteklog perioda dio neodgovornih građana bušio upojne rupe u samim jamama kako bi sadržaj septičkih jama odlazio zajedno sa podvodnim vodama prema moru. Na taj način je napravljena ogromna ekološka šteta, te nažalost posljednja testiranja podvodnih voda potvrđuju velik stupanj zagađenja podzemnih voda koje nisu za nikakvu upotrebu. Ovom mjerom bi se napokon mogli locirati svi oni koji imaju takve jame, te jednostavnim povezivanjem potrošnje vode i praćenjem pražnjenja jama došli bi do svih zagađivača pa bi na iste mogli utjecati za sanaciju takvih objekata. Budući da je  danas turizam neodvojivo vezan za određene ekološke norme smatramo da bi ovo trebalo uzeti u obzir prilikom prihvaćanja ove ideje.

Predsjednik GO SDP Vodice
Marko Udovičić