Ovo je “prava” škola za život

Aktualno 16. rujna 2019

Za nama je prvi tjedan škole u kojem je dio učenika krenuo na nastavu prema reformi ˝Škola za život˝ koju je skupa sa svojim timom osmislila ministrica Blaženka Divjak. Najprije su ovo ljeto ostali neugodno iznenađeni neki učitelji jer su taman pred početak nove školske godine saznali da su on-line stručna usavršavanja koja se odvijaju na platformi Loomen – obvezna, premda je prethodno više puta naglašeno da neće biti obvezna. Da se razumijemo, učitelji su obvezni stručno se usavršavati i to 40 sati  za individualno usavršavanje, 10 sati za kolektivno usavršavanje u školi i 55 sati za kolektivno usavršavanje izvan škole. I tako su učitelji skupljali značke za uspješno obavljene zadatke, prezentirali primjere iz prakse ili osmišljavali aktivnosti za određene ishode učenja, a sve kako bi netko, vjerojatno, izvukao najbolje i na tome profitirao objavivši metodički priručnik. Na većinu pitanja koja muče nastavnike i učitelje, stručni savjetnici su odgovarali: – Možete ovako, a možete i onako.

A onda je došao početak škole, ministrica Divjak je pompozno najavila da će djecu udžbenici dočekati na klupama prvog dana škole, a druge radne materijale trebaju nabaviti sami. Naravno da su učenike dočekale prazne klupe u velikom broju škola jer su udžbenici poslani raznim kurirskim službama koje to nisu mogle dostaviti u tako rekordnom roku. Neki udžbenici nisu stigli ni do petka, ali razrednici, predmetni učitelji i sami ravnatelji morali su dostaviti podatke o tome koje knjige nisu stigle do srijede. Gospođa ministrica je naredila da razrednici podijele učenicima knjige pa su se dešavale situacije da bi učenici predmetnim učiteljima prijavili da neke knjige nisu stigle, a u biti su stigle, ali ih razrednik još nije uspio podijeliti ili bi predmetni učitelj shvatio da knjige nisu došle tek u četvrtak jer prema rasporedu taj razred ima samo četvrtkom. Navodno u jednu šibensku srednju školu knjige nisu uopće pristigle pa su djeci krajem tjedna rekli da si ipak sami nabave knjige. Ista stvar je i s radnim materijalima, stizali su na mahove. Ono što vrijedi spomenuti je da je Grad Šibenik jedini od većih naselja u županiji i jedini od većih gradova u Dalmaciji odlučio ne sufinancirati taj dio troška. Očito je da je taj novac građana potreban za neke bitnije stvari. Oprostit ćemo im ako ga ulože u sanaciju Orašnice kod Knina kako bismo bili sigurni da barem naša djeca imaju pravo na čistu vodu. Ali, u ˝Školi za Život˝ možete ovako ili onako.

Gospođa ministrica mora znati da situacija na terenu nije kao iz bajke, kao ona situacija koja nam se prezentira na Loomenu. Učitelji su podcijenjeni i potplaćeni, a od njih se očekuje da budu stupovi ove reforme. Stupovi u školama koje se raspadaju jer Županija o njima ne vodi računa, kao na primjer u Oklaju, stupovi u školama koje su pretrpane jer Županija još nije dala suglasnost da lokalna samouprava može uložiti sredstva u proširenja, kao na primjer u Općini Tisno (područne škole u Jezerima i Betini). Ne želimo ni spominjati nesređenu digitalnu infrastrukturu u malim školama koja je nužna za provođenje nove reforme jer znamo da ćemo dobiti odgovor da može ovako, a može i onako.

Prava reforma bi bila kad bismo kopirali model velikog broja europskih zemalja gdje su lokalne samouprave u biti osnivači i zapošljavaju nastavnički kadar. Takva politika potiče konkurentnost među učiteljima jer lokalna samouprava na osnovnu plaću može nuditi i dodatke i tako privući najkvalitetniji kadar u svoju školu, a prednosti bi imali i učitelji deficitarnih zanimanja koji bi doslovno mogli birati gdje će raditi. Nažalost, u ovakvom našem sustavu ima određeni broj učitelja koji, nakon potpisanog Ugovora na neodređeno, prilično neodređeno obavljaju svoj posao. Škola za hrvatski način života!